Je wilt een tweedehands auto kopen. Deze komen in allerlei vormen, maten en leeftijden voor. Het is daarom goed om kritisch te zijn. Met deze zes stappen wordt een tweedehands auto kopen een makkie.

1. Welke occasion kopen

Waarschijnlijk heb je al een idee wat voor een tweedehands auto je zoekt. Weet je dat nog niet, bedenk dan waarvoor je de auto wilt gebruiken. Hoeveel ruimte en zitplaatsen denk je nodig te hebben? Je hebt waarschijnlijk een grotere auto nodig als je een gezin hebt dan wanneer je alleenstaand bent. Rijd je veel, dan is het belangrijk te kijken naar het brandstofgebruik, zodat je niet te vaak hoeft te stoppen om te tanken. Wanneer je weet wat voor een tweedehands auto je wilt, wordt het zoeken een stuk gemakkelijker.
Kosten tweedehands auto
Het type tweedehands auto dat je hebt, heeft invloed op verschillende vaste lasten die een auto met zich meebrengt. Zo zorgt een zwaardere auto bijvoorbeeld voor een hogere wegenbelasting en een hogere premie voor de autoverzekering. Een lichtgewicht auto kiezen en je autoverzekering vergelijken laat je besparen op deze kosten.

2. Waar tweedehands auto kopen

Een tweedehands auto koop je bij een garage of particulier, via bijvoorbeeld Marktplaats.nl. Iedere weg heeft zijn voor- en nadelen.

Tweedehands auto garage

Koop je de tweedehands auto bij een garage, dan heb je meer zekerheid over de kwaliteit van de auto, de garantie en de service. Zeker als het een BOVAG-garage is. Een tweedehands auto kopen bij een garage is echter duurder dan er een particulier kopen.

Tweedehands auto kopen particulier

Particulier een tweedehands auto kopen heeft minder zekerheid, maar de prijs ligt vaak lager. Controleer de auto goed en maak duidelijke afspraken wanneer je de auto koopt.

3. Waarop letten bij aankoop tweedehands auto

Je wilt natuurlijk krijgen wat er beloofd wordt. Controleer daarom de tweedehands auto goed, zowel wanneer je hem bij een garage als particulier koopt.

Gegevens occasion auto

Je controleert de gegevens van de auto op de website van de RDW door het kenteken in te vullen. Je ziet in hoe lang de auto al in gebruik is, hoeveel eigenaren deze heeft gehad en of de auto als gestolen geregistreerd staat.
Als je de gegevens vertrouwt en bij de bezichtiging bent, check dan of het chassisnummer van de auto overeenkomt met dat op het kentekenbewijs. Kijk ook of de naam die op het identiteitsbewijs van de verkoper klopt met de naam op het kentekenbewijs.

Buitenkant occasion auto

Bekijk de tweedehands auto altijd overdag, zodat je genoeg licht hebt om alles te kunnen zien. Neem ook iemand mee die verstand heeft van auto’s. Let op de volgende dingen:
• Kijk voor krassen, deuken en sterretjes.
• Controleer of de auto roest heeft, vooral bij de wielkasten en onder de deuren.
• Controleer of de naden van de motorkap, achterklep en deuren recht lopen. De auto heeft misschien schade gehad als dit niet het geval is.
• Kijk of de banden genoeg lucht hebben en niet versleten zijn. Droogtescheurtjes zie je meestal naast de velg. Vergeet de winterbanden niet!

Binnenkant occasion auto

Neem ook een kijkje onder de motorkap.
• Check of de tweedehands auto genoeg vloeistoffen en olie heeft.
• Kijk of er hele nieuwe (schone) onderdelen in zitten in verhouding tot de rest van de onderdelen.
• Kijk wanneer de distributieriem van de motor voor het laatst vervangen is. Dit hoort op een sticker onder de motorkap te staan.
• Voel of de stoelen lekker zitten en in zijn te stellen voor jouw postuur.
• Test of alle bedieningselementen werken.

4. Proefrit tweedehands auto

Een goede proefrit met de tweedehands auto duurt minimaal twintig minuten. Probeer de proefrit te plannen op verschillende soorten wegdekken en let daarbij op de volgende dingen:
• Luister voor rare bijgeluiden: piepjes, kraken en ratelen.
• Voel of het stuur recht staat en hij goed recht rijdt.
• Test de remmen en de koppeling voor slijtage.
• Kijk naar de uitlaatgassen. Geen kleur is goed!

5. Onderhandelen over tweedehands auto

Je wilt natuurlijk een eerlijke prijs betalen voor de tweedehands auto. Online zijn er verschillende partijen waar je kunt checken welke waarde de tweedehands auto die je op het oog hebt heeft. Op basis daarvan kun je bepalen of de vraagprijs redelijk is of niet en kun je eventueel proberen af te dingen.
Zorg dat de garantietermijn voor de tweedehands auto opgenomen wordt in de verkoopovereenkomst. Je beroept je daarop als later toch nog blijkt dat de auto mankementen heeft.

6. Overschrijven kenteken tweedehands auto

Het kentekenbewijs moet op jouw naam komen te staan als je de tweedehands auto koopt. Als je de auto bij een garage koopt, kunnen ze vaak het kenteken direct op jouw naam zetten en het kentekenbewijs aanvragen. Bij particuliere koop ga je naar een kentekenloket.
Terwijl je wacht op je nieuwe kentekenbewijs mag je met de auto rijden zolang je het tenaamstellingsverslag en een autoverzekering hebt. Het tenaamstellingsverslag krijg je van een medewerker van het RDW en in je Berichtenbox van de overheid. Op Geld.nl sluit je alvast een autoverzekering af.
We hopen dat je met deze tips goed voorbereid je zoektocht naar een tweedehands auto kunt beginnen. We wensen je alvast veel rijplezier!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn